دانشگاه استانبول یکی از قدیمی ترین دانشگاه های ترکیه و جهان می باشد که در طول تاریخ خود در زمینه های مختلف علمی ممتاز و پیشگام بوده است.
دانشگاه استانبول یکی از مطرح ترین دانشگاه های کشور ترکیه می باشد که بسیاری از دانشجویان علاقمند به تحصیل در این مرکز علمی می باشند.
قابل ذکر است که دانشگاه استانبول از نظر رتبه بندی جهانی جزو دانشگاه های برتر جهان بوده و از اساتید و هیات علمی برتری برخوردار است. هر ساله بسیاری از دانشجویان از کشورهای مختلف روسیه، آلمان، قبرس، ایران، هند و کره جنوبی و بسیاری از کشورهای دیگر جهت ادامه تحصیل به دانشگاه استانبول مراجعه می کنند.
این دانشگاه از امکانات رفاهی مختلفی از جمله آزمایشگاه های مجهز و پیشرفته به روز، اساتید و هیات علمی برجسته، سالن ها و استخرهای ورزشی ممتاز و بسیاری از موارد دیگر برخوردار است و از نظر زیر ساختی نیز در سطح مطلوبی قرار دارد.
شما با تحصیل در این دانشگاه با فرهنگ غنی ترکیه و آداب و رسوم این کشور آشنا شده و می توانید بعد از اتمام تحصیل خودتان، اقامت دائمی در ترکیه داشته باشید.
دانشگاه استانبول در سال 2006، جزو 500 دانشگاه برتر جهان قرار داشت و ذکر این نکته مهم می باشد که حدود 10 تا 15 درصد دانشجویان این دانشگاه از کشورهای مختلفی از جمله روسیه، فرانسه، ایران، عراق، نیجریه و بسیاری از کشورهای دیگر می باشد.
در نتیجه، تحصیل در این دانشگاه باعث می شود که شما بتوانید با فرهنگ های مختلف جهان آشنایی پیدا کرده و بتوانید کشورهای مختلف را بشناسید.
در مورد تاریخچه ساخت دانشگاه استانبول، باید بگوییم که این دانشگاه در زمان حکومت عثمانی ساخته شده است و محوطه حیاط اصلی دانشگاه در آن زمان، به عنوان اداره جنگ قابل استفاده بود. در آن زمان به دانشگاه استانبول، دانشگاه قسطنطنیه نیز می گفتند و این دانشگاه لقب خانه هنر یا خانه علوم را نیز به خود اختصاص داده بود.
رشته هایی که در زمان حکومت عثمانی در این دانشگاه تدریس می شدند، شامل علوم دینی و معارف اسلامی، ریاضیات و مسائل مربوط به آن و برخی از رشته های دیگر بودند.
البته امروزه تعداد رشته های تدریس شده در دانشگاه استانبول نسبت به گذشته تغییر پیدا کرده و شامل رشته های جدید پزشکی، جغرافیا و تاریخ، علوم فنی و مهندسی، ادبیات و علوم انسانی و بسیاری از رشته های دیگر می باشد.
دانشکده های مختلف دانشگاه استانبول
دانشگاه استانبول دارای دانشکده ها و موسسات آموزشی مختلفی است که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
دانشکده پزشکی و دندان پزشکی
دانشکده داروسازی
دانشکده فنی و مهندسی
دانشکده حقوق
دانشکده ادبیات و علوم اجتماعی
دانشکده علوم
دانشکده ارتباطات
موسسه آموزشی حسابداری
موسسه آموزشی قلب و عروق
موسسه آموزشی مطالعات ترکی
قابل ذکر است که دانشگاه استانبول دارای 17 دانشکده و 5 پردیس در استانبول می باشد، همچنین دارای 10 موسسه آموزشی مختلف نیز می باشد.
وجود دانشکده های مختلف در سطوح علمی بالا، نشان دهنده پتانسیل بالای علمی این دانشگاه می باشد و به نوعی بیانگر ارزش و اعتبار این مرکز علمی است.
این دانشگاه از نظر تعداد پرسنل نیز به این صورت است که نزدیک به 2 هزار استاد و هیات علمی در این مجموعه قرار دارد و هر ساله بیش از 98 هزار دانشجوی داخلی و خارجی در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به تحصیل می پردازند.
تعداد دانشجویان مقطع کارشناسی در حدود 60 هزار نفر، مقطع کارشناسی ارشد 10 هزار نفر و مقطع دکتری و پسا دکتری در حدود 8 هزار نفر می باشند.
در مورد زبان تحصیلی دانشجویان در این دانشگاه، باید بگوییم که بسیاری از دروس و رشته ها به صورت ترکی استانبولی تدریس می شوند و افراد جهت پذیرش در این آزمون نیاز هست تا آزمون زبان ترکی استانبولی( تومر) را با نمره قابل قبولی پاس نمایند و سپس وارد دانشگاه شوند.
معمولا برای دانشجویان خارجی که با زبان ترکی استانبولی آشنایی کافی ندارند، کلاس های آموزش زبان ترکی در سطوح مختلف نیز برگزار می شود.
البته در این دانشگاه شما می توانید در برخی رشته ها و دروس به زبان انگلیسی نیز درس بخوانید و تمامی رشته ها به صورت ترکی استانبولی تدریس نمی شوند. دانشگاه استانبول بر اساس آمار اعلام شده توسط منابع موثق علمی، در سال 2010 جزو 500 دانشگاه برتر جهان و دومین دانشگاه برتر ترکیه نیز انتخاب شده است.
همچنین از افتخارات علمی این دانشگاه می توانیم به کسب جایزه نوبل ادبیات و شیمی اشاره کنیم. جهت ورود به دانشگاه استانبول، نیاز هست تا آزمون یوس را بگذرانید.
حداقل نمره قابل قبول و تایید شده توسط دانشگاه برای آزمون یوس، 40 از نمره 100 می باشد. آزمون یوس آزمون جامعی برای ریاضی، هوش و هندسه است که دانشگاه استانبول آن را برگزار می کند و افراد باید حداقل نمره تعیین شده توسط دانشگاه را کسب کرده و به زبان ترکی استانبولی تسلط کافی داشته باشند.
هزینه تحصیل در دانشگاه استانبول
هزینه تحصیل در این دانشگاه به صورت ذیل می باشد:
در محدوده 1000 تا 3000 دلار به ازای هر سال
هزینه مسکن در حدود 500 تا 2000 دلار در سال
به طور کلی هزینه تحصیل در دانشگاه استانبول بر اساس استانداردهای مشخص شده، در حدود 1000 تا 3000 دلار در هر سال می باشد. گفتنی است که دانشگاه استانبول جهت رفاه حال دانشجویان، در تلاش است تا غذاهای باکیفیتی را به دانشجویان ارائه دهد تا افراد هزینه های کمتری را متحمل شوند.
سیاست کلی مقام های این دانشگاه در راستای رفاه بیشتر دانشجویان و افرادی است که در این مرکز علمی مشغول می باشند.
همچنین هر رشته و گرایش و مقطع مورد نظر، هزینه متفاوتی داشته که معمولا این هزینه را دولت تعیین می کند. قابل ذکر است که دانشکده هایی که با زبان انگلیسی به ارائه دروس می پردازند، هزینه بالاتری نسبت به دانشکده هایی که زبان ترکی استانبولی هستند، دارند.
همچنین دانشگاه، خوابگاه های مجهزی را در اختیار دانشجویان قرار می دهد که هزینه آن ها نسبت به بیرون بسیار مناسب می باشند و افراد می توانند با ثبت نام در سیستم خوابگاه های این دانشگاه، از این مراکز اقامتی استفاده نمایند. معمولا هزینه مسکن در استانبول به طور متوسط در حدود 500 تا 2000 دلار در سال می باشد.